04 sty, 2011

Szybka dieta: dieta na zimę!

Autor: krolix Kategorie: Diety|Kobieta|Rodzina

Nasze mamy i babki powtarzały, że tylko tłuste, wysokokaloryczne potrawy są najlepsze zimą, bo nic tak nie ogrzeje ciałka jak tłuszczyk. Otóż nie! Zimą musimy szczególnie uważać na dietę. Nasze dania powinny być zdrowe i pełne witamin, które wzmacniają odporność i dodają energii. Jak to zrobić i nie zbankrutować? Czytaj dalej :)

Zobacz: Lekka dieta poświąteczna!

Ciemno, zimno i mało ruchu.  Wzmożony apetyt na wysokokaloryczne produkty sprawiają, że zima często przybieramy na wadze. Oj tak – chwila w ustach a wieczność na biodrach! A wiosną dopada nas stres – czy zdążymy zrzucić tłuszczyk…

Powiemy Wam co jeść, by nie przytyć, a organizm odpowiednio nakarmić :)

1. Sięgamy po zdrowe przekąski: bakalie i owoce

2. Jemy więcej ryb i białego mięsa.

3. Ceny warzyw powalają, więc sięgnijmy po te  mrożone i konserwowe! Są równie bogate w minerały i witaminy jak te świeże.

4. Pieczywo białe zamieniamy na pełnoziarniste. Podobnie makarony.

Zobacz: Jak uniknąć efektu jo-jo?

Przykładowe menu:

1. Sałatka z ryżem

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanego żółtego ryżu

- 2 szklanki pokrojonych na małe cząstki, ugotowanych na parze warzyw, jak marchew, seler, brokuły

- por

- puszka groszku konserwowego

- 2 konserwowe ogórki

- 10 posiekanych marynowanych grzybków

- szklanka gęstego jogurtu

- 2 łyżki oliwy

- 2 łyżki musztardy

- 5 ząbków czosnku

- kilka łyżek posiekanej zielonej pietruszki i szczypiorku

- sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ogórki pokrój w kosteczkę. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, rozetrzyj z solą, wymieszaj z musztardą, oliwą i jogurtem. Warzywa wymieszaj z ryżem, sosem, posiekaną pietruszką ze szczypiorkiem. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na salaterkę i dla ozdoby posyp pietruszką. Można podawać z połówkami jaj na twardo.

2. Łosoś ze szpinakiem

Składniki:

- 2 – 3 filety z łososia

- 450 g mrożonego szpinaku

- średnia cebula, 2 ząbki czosnku

- oliwa

- gęsty jogurt naturalny, mąka razowa

- sok z cytryny

- sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Rybę posyp solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Cebulę posiekaj i zarumień na patelni. Dodaj szpinak, posól i przykryj. Co jakiś czas mieszając, smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Jogurt wymieszaj z mąką i odrobiną soli, dodaj do szpinaku. Łososia podsmaż do miękkości i podaj ze szpinakiem.

3. Pierś z kurczaka z warzywami na patelnię

Składniki:

- piersi z kurczaka (2-3 kawałki)

- paczka warzyw na patelnię

- 4 ząbki czosnku

- 100 g jogurtu naturalnego

- oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:

Jogurt wymieszaj z czosnkiem. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę i pod przykryciem usmaż z warzywami na oliwie. Przełóż na talerz, polej sosem – gotowe!

Tagi: ,

Brak komentarzy do "Szybka dieta: dieta na zimę!"

Twój komentarz